اینتل یا ARM؛ خرید کدام کامپیوتر اپل منطقی تر است؟
به گزارش وبلاگ تکنولوپ، اپل بعد از سال ها می خواهد کامپیوترهای خود را متحول کند. طبق اعلام این شرکت، طی یک بازه زمانی 2 ساله تمام کامپیوتر های اپل به سمت پردازنده های Arm مهاجرت خواهند کرد. همچنین این شرکت مدتی قبل از مدل جدید آی مک 27 اینچی رونمایی کرد که از نسل نهم پردازنده های Core i5 و i7 بهره می برد.
بنابراین سؤالی که ایجاد می شود این است که آیا خریداران باید منتظر عرضه کامپیوتر های اپل دارای پردازنده Arm بمانند یا همین حالا سیستم انتخابی را خریداری کنند؟
دلایل خرید کامپیوترهای اپل مجهز به پردازنده اینتل در سال 2020
اگرچه به زودی معماری پردازنده کامپیوترهای مک متحول می شود، ولی برای خرید مدل های مبتنی بر پردازنده اینتل در سال 2020 می توان دلایل مختلفی را بیان نمود. به عنوان مثال، شاید به هر دلیلی همین الان می خواهید کامپیوتر مک جدیدی را خریداری کنید و در این حالت چاره ای جز خرید مدل اینتل ندارید.
از آنجایی که کاربران زیادی برای انجام کارهای مختلف از کامپیوترهای مک استفاده می کنند، چنین افرادی نمی توانند تا زمان عرضه مدل های مبتنی بر پردازنده Arm صبر کنند. این شرکت هنوز به طور رسمی تاریخ عرضه این کامپیوترها را اعلام نکرده ولی بر اساس شایعات، در آینده نزدیک مک بوک ایر، آی مک و مک بوک پرو مجهز به پردازنده Arm روانه بازار می شوند.
تراشه های اینتل در حال حاضر از معماری 64 بیتی این شرکت بهره می برند که دستورالعمل های محاسباتی را به طور متفاوتی نسبت به تراشه های Arm مدیریت می کنند. این یعنی برنامه های توسعه یافته برای مک های مبتنی بر پردازنده اینتل به صورت نیتیو (Native) نمی توانند بر روی مدل های Arm اجرا شوند. برنامه نیتیو به نرم افزارهایی اطلاق می شوند که مستقیما برای معماری و سیستم عامل توسعه پیدا می کنند.
البته اپل وعده داده که به لطف پروژه روزتا، این برنامه ها با مدل های Arm سازگاری خواهند داشت ولی در هر صورت نباید انتظار عملکرد مشابه این برنامه ها در کامپیوترهای مبتنی بر این دو معماری را داشته باشیم.
اگر از جمله افرادی هستید که از نهایت توان برنامه ها استفاده می کنید، این موضوع اهمیت بیشتری برای شما خواهد داشت. به عنوان مثال اگر شما یک آهنگ ساز هستید که برای این کار از یک برنامه خاص سنگین استفاده می کنید، احتمالا این برنامه حداقل در ابتدا در مدل مبتنی بر پردازنده Arm عملکرد همیشگی خود را نخواهد داشت. البته باید بگوییم که هنوز معلوم نیست پروژه روزتا در زمینه اجرای برنامه های توسعه یافته برای معماری اینتل در کامپیوترهای اپل دارای پردازنده Arm چه عملکردی خواهد داشت.
یکی دیگر از مزایای مهم مک های اینتل امکان نصب ویندوز و بوت دوگانه آن است. در حال حاضر بسیاری از کاربران مک که می خواهند بازی های جدید و سنگین را اجرا کنند، ویندوز را هم در سیستم خود نصب می کنند تا برای اجرای این بازی ها از سیستم عامل ویندوز بهره ببرند.
اگرچه ویندوز 10 مختص معماری Arm وجود دارد، ولی در این نسخه ضعف های مختلفی دیده می شود و هنوز حرف زیادی برای گفتن ندارد. همچنین هنوز خبر موثقی درباره امکان نصب ویندوز 10 مختص معماری Arm در مک های Arm منتشر نشده است.
فواید احتمالی کامپیوترهای اپل مجهز به پردازنده Arm
اپل درباره مزایای تراشه اختصاصی خود یا تأثیر آن بر اکوسیستم مک هنوز اطلاعات خاصی فاش نکرده ولی در هر صورت می توانیم در این زمینه برآورد های مختلفی را مطرح کنیم. اگرچه این نخستین باری است که اپل می خواهد از تراشه ساخت خود برای کامپیوترهای مک بهره ببرد، ولی باید خاطرنشان کنیم که سال هاست آیفون ها و آیپدها با تراشه های ساخت اپل روانه بازار می شوند.
از آنجایی که معماری Arm در کل نسخه ساده تر شده معماری X86-64 محسوب می شود، روی هم رفته طوری طراحی شده تا مصرف انرژی را تا حد زیادی کاهش دهد. به همین خاطر تراشه های مبتنی بر معماری Arm نسبت به تراشه های اینتل انرژی بسیار کمتری مصرف می کنند و همین موضوع می تواند عمر باتری گجت های را تا حد زیادی افزایش دهد.
با این حال تراشه های اختصاصی اپل برای کامپیوترهای مک به طور مستقیم قابل مقایسه با تراشه های موبایل نیستند. شاید اپل با افزایش مصرف انرژی تراشه های خود به دنبال افزایش قدرت آن ها است. این موضوع به خصوص برای کامپیوترهای دسکتاپ مانند آی مک بیشتر صدق می کند. در هر صورت هنوز نمی دانیم که این تراشه های Arm نسبت به نمونه های اینتل از لحاظ قدرت تا چه حد متفاوت هستند.
در ضمنً باید به مسأله هزینه ها هم اشاره کنیم. اپل بیش از یک دهه است که برای کامپیوترهای خود از تراشه های اینتل استفاده می کند و باید برای خرید آن ها قیمت پیشنهادی این شرکت را بپردازد. اما اپل با قطع کردن این ارتباط و بهره گیری از تراشه های اختصاصی خود، احتمالا می تواند مبالغ هنگفتی را صرفه جویی کند.
- تاریخچه مختصر معماری پردازنده کامپیوترهای اپل
البته حتی اگر چنین موضوعی صحت داشته باشد، احتمالا اپل قیمت کامپیوترهای مک را کاهش نخواهد داد. این شرکت مطمئنا برای این موضوع میلیاردها دلار در حوزه تحقیق و توسعه هزینه کرده و این افزایش درآمد تا حدی صرف پروژه های نوآورانه این شرکت خواهد شد.
در این میان باید به یکی دیگر از مزایای مهم مهاجرت کامپیوترهای اپل به سمت پردازنده های Arm اشاره کنیم. اپل اعلام کرده اپلیکیشن های آیفون و آیپد بدون مشکل در مک های Arm اجرا می شوند. با این کار، حجم اپلیکیشن های موجود در macOS به طور انفجاری افزایش پیدا خواهد کرد. البته بسیاری از این اپلیکیشن ها برای اینکه در محیط دسکتاپ تجربه کاربری بهتری داشته باشند، باید تا حدی بهینه سازی شوند.
ویژگی های نامعلوم تراشه اختصاصی اپل
در حال حاضر تنها مک مبتنی بر تراشه Arm مک مینی مجهز به تراشه A12Z مربوط به آیپد است. برخی توسعه دهندگان این مک مینی را دریافت کرده اند تا با استفاده از آن بتوانند برنامه خود را برای مک Arm بهینه سازی کنند. در هر صورت این کامپیوتر برای توسعه دهندگان آماده شده و به همین خاطر یک محصول نهایی محسوب نمی شود و در ضمنً سیستم عامل آن هم نسخه بتا به حساب می آید.
در مجموع این کامپیوتر در بنچمارک های اجرا شده نتایج امیدبخشی داشته و البته باید خاطرنشان کنیم که حتی خود برنامه بنچمارک Geekbench هم برای اجرا نیازمند ابزار روزتا است. با وجود این محدودیت، این مک مینی از لحاظ بنچمارک پیروز شده سرفیس پرو X مجهز به نسخه Arm ویندوز 10 را پشت سر بگذارد.
در کل توصیه می شود که برای استفاده از نسل اول محصولات سخت افزاری با احتیاط عمل کنید. اگرچه اپل در زمینه ساخت تراشه های اختصاصی سابقه زیادی دارد، ولی در زمینه ارائه این تراشه ها برای کامپیوترهای دسکتاپ، تازه نفس است. اپل یکی از محبوب ترین کمپانی های حوزه تکنولوژی محسوب می شود ولی این شرکت هم طی سال های فعالیت خود اشتباهات مختلفی مرتکب شده است. به همین خاطر توصیه می شود که برای مک های دارای تراشه اختصاصی تا حداقل عرضه نسل دوم آن ها صبر کنید.
روی هم رفته در رابطه با این کامپیوترها هنوز اطلاعات زیادی نداریم. به عنوان مثال آیا آی مک با تراشه Arm به کاربران اجازه افزایش حافظه رم را می دهد؟ آیا اپل جک هدفون را از سری مک بوک حذف می کند؟ یا مثلا مک پرو مجهز به این تراشه چه شکل و شمایلی خواهد داشت؟
آیا همین حالا به کامپیوتر اپل نیاز دارید؟
اگر همین حالا به کامپیوتر اپل نیاز دارید و البته فرض می کنیم پول آن را هم در جیب دارید، پس بهتر است مدل انتخابی خود را خریداری کنید، زیرا اپل تا سال ها از این کامپیوترها پشتیبانی خواهد کرد. زمانی که اپل در سال 2005 از تراشه های PowerPC به تراشه های اینتل مهاجرت کرد، ابزار روزتا معرفی گشت که به کاربران اجازه می داد از برنامه های توسعه یافته برای معماری PowerPC در کامپیوترهای جدید مجهز به تراشه اینتل استفاده کنند. اپل تا سال 2011 به پشتیبانی از ابزار روزتا ادامه داد.
بنابراین اگر در حال حاضر به هر دلیلی به کامپیوتر مک نیاز دارید، می توانید از بین مدل های مختلف بدون نگرانی مدل انتخابی خود را خریداری کنید. اگر هم عجله ای ندارید، می توانید تا عرضه نخستین کامپیوترهای اپل مجهز به پردازنده Arm صبر کنید تا ببینید این مدل ها چه حرفی برای گفتن دارند.
- بهره گیری کامپیوترهای اپل از پردازنده های ARM چه مزایایی دارد؟
منبع: How To Geek
منبع: دیجیکالا مگ